Skip to the content

De UFI code

Vanaf 2020 verschijnt er een nieuw element op de etiketten voor ‘verpakkingen’ van gevaarlijke stoffen: de UFI-code. UFI is een uit zestien tekens bestaande code, met de naam Unique Formula Identifier. Of in het Nederlands: Unieke Formule Identificatie.

Vanaf 2025 is de UFI verplicht op de etiketten van álle producten die vanwege de (mogelijke) gevolgen voor de gezondheid en hun fysische effecten als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Producenten, importeurs en andere tussenhandelaren van dergelijke producten, moeten de vergiftigingencentra van specifieke productinformatie voorzien.

Informatie voor vergiftigingencentra

Naast het verplicht tonen van UFI’s op de etiketten, zijn ondernemingen die gevaarlijke mengsels verhandelen verplicht om andere informatie over deze en aanverwante producten te verstrekken aan vergiftigingencentra. Denk aan samenstelling, handelsnaam, kleur, verpakking, productcategorie en toxicologische informatie. De UFI koppelt deze informatie eenduidig aan het betrokken product.
Voorwaarde voor het toekennen van een UFI: Alle producten die zijn aangemeld en geëtiketteerd met dezelfde UFI-code, dienen daadwerkelijk dezelfde samenstelling te hebben.

Stefan Walta is directeur van SAM BV

Contact

Adviesbureau SAM BV
Heikesestraat 4b
5512 PA Vessem

Email: info@sambv.nl
Tel: +31 (0)497 - 33 61 96
Tel: +31 (0)6 - 14 44 58 81

KvK nummer: 09138502

Het Ketelhuis

Bestel het praktisch naslagwerk: "Het Ketelhuis" !