Subsidies voor duurzaam ondernemen
Bedrijven die willen investeren in de verduurzaming van hun onderneming kunnen in veel gevallen gebruik maken van subsidies of belastingvoordelen die door de overheid beschikbaar worden gesteld.
Subsidies voor duurzaam ondernemen
Bedrijven die willen investeren in de verduurzaming van hun onderneming kunnen in veel gevallen gebruik maken van subsidies of belastingvoordelen die door de overheid beschikbaar worden gesteld. Adviesbureau SAM kan u adviseren over de mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor uw project. Een subsidieaanvraag bevat zaken als een projectomschrijving, het CO2-reductiepotentieel en de kosteneffectiviteit. Adviesbureau SAM heeft ervaring met het opstellen van subsidieaanvragen en kan hierbij ondersteuning bieden. We zijn onder andere bekend met:
Tijdelijke subsidieregeling zero-emissie mobiliteit
Milieu-investeringsaftrek (MIA) / Vamil
Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB)
Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)
MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)
Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
Hernieuwbare energietransitie (HER+)
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Stimulering Duurzame Energiewinning en Klimaattransitie (SDE++)
Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
Subsidie Circulaire Ketenprojecten
De Energie-investeringsaftrek (EIA)
Tijdelijke subsidieregeling zero-emissie mobiliteit
Deze subsidie is bedoeld voor de aanleg van nieuwe laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Maar ook voor advies en voor de aanschaf van batterijen van maximaal 1.000 kWh is subsidie mogelijk. Let op: de subsidie voor een batterij kan alleen worden aangevraagd in combinatie met een aanvraag voor laadinfrastructuur.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) / Vamil
De MIA en Vamil stimuleert bedrijven om te investeren in duurzaam grondstoffen- en watergebruik en technieken om CO2-emissies naar lucht, bodem en water te verminderen voor de sectoren industrie, mobiliteit, landbouw en de bouw.
Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)
Bouwbedrijven of verhuurders van bouwmaterieel kunnen SSEB-subsidie aanvragen voor investeringen voor het verduurzamen van bouwmaterieel. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van emissieloze bouwmachines of het ombouwen van een bestaande bouwmachine naar een duurzame variant.
Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)
Voor ondernemers in de transport- en logistieke sector die een nieuwe, volledig uitstootvrije vrachtauto willen aanschaffen. Subsidie kan worden aangevraagd voor de aanschaf van een nieuwe emissieloze vrachtauto. AanZET wordt verstrekt om het prijsverschil tussen een traditionele dieseltruck en een emissieloze truck te verkleinen.
MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)
Innovaties moeten bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, betaalbare zorg en voldoende waardevolle grondstoffen voor iedereen. De MIT kan helpen bij bijvoorbeeld octrooionderzoek, een inventarisatie van beschikbare technologieën of een marktverkenning. Deze regeling kent 4 programma’s: kennisvouchers, haalbaarheidsprojecten, R&D samenwerkingsprojecten en R&D samenwerkingsprojecten AI.
Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie. De DEI+ is bedoeld om een innovatieve techniek te testen in een pilotproject of te demonstreren in een demonstratieproject. De subsidie is bedoeld voor bedrijven en kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden tussen deze partijen die actief zijn op het gebied van hernieuwbare energie, energiebesparing, circulair ondernemen en de overgang naar een duurzame energievoorziening.
Hernieuwbare energietransitie (HER+)
Deze HER+ subsidie richt zich op innovaties die leiden tot minder CO₂-uitstoot. En dat al vóór 2030. Het gaat om innovaties die de energietransitie kunnen versnellen maar nog moeten worden doorontwikkeld. Denk aan hernieuwbare energieproductie zoals windenergie, zon-PV en hernieuwbaar gas. Maar daarnaast ook voor innovatieve projecten om andere CO₂-reducerende technieken te ontwikkelen.
Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
De subsidie is bedoeld voor industriële bedrijven en organisaties. De subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is voor industriële bedrijven die willen investeren in energie-efficiëntie, de circulaire economie, infrastructuur voorzieningen of overige CO₂-reducerende maatregelen. Deze subsidie is bedoeld voor maatregelen met hoge investeringskosten en een terugverdientijd langer dan 5 jaar. De VEKI focust zich op investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt. Dit betekent dat er sprake moet zijn van een gevestigde techniek. Wanneer de techniek nog niet bewezen is in de markt komt u mogelijk in aanmerking voor een DEI+ subsidie.
Stimulering Duurzame Energiewinning en Klimaattransitie (SDE++)
SDE++ staat voor Stimuleringsmaatregel Duurzame Energietransitie. De SDE++ is een interessante subsidie voor bedrijven met energie-intensieve processen in de sectoren industrie, logistiek en mobiliteit, landbouw, elektriciteit en gebouwde omgeving. De SDE++ verleent subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen.
Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
De ISDE is bedoeld om zakelijke gebruikers te helpen bij het verduurzamen van hun productieproces, gebouw of te verhuren woning. Diverse investeringen komen voor deze subsidie in aanmerking. Maatregelen die vallen onder de ISDE zijn bijvoorbeeld het toepassen van een warmtepomp of zonneboiler.
Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om verduurzamen. Denk aan scholen, zorginstellingen, culturele instellingen, musea of gebouwen van andere non-profit instanties.
Subsidie Circulaire Ketenprojecten
De Subsidie Circulaire Ketenprojecten is bedoeld voor projecten waarbij bedrijven samenwerken om een product, proces, dienst of businessmodel meer circulair te ontwerpen, produceren of organiseren, zodat minder grondstoffen worden verbruikt en minder CO2 wordt uitgestoten.
De Energie-investeringsaftrek (EIA)
De energie-investeringsaftrek (EIA) biedt ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen, of onderdelen daarvan, een fiscaal voordeel. De EIA richt zich op het stimuleren van investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die energie of het vervangen van bestaande bedrijfsmiddelen door energie-efficiëntere bedrijfsmiddelen.
ADVIESBUREAU SAM BV
Heikesestraat 4b
5512 PA Vessem
CONTACT
Tel: +31 (0) 497 - 33 61 96
Tel: +31 (0) 6 - 14 44 58 81
E-mail: info@sambv.nl