Jaargang 1, april 2025

In dit nummer:

  • Strengere eisen in vernieuwde PGS-15
  • Wijziging beleidslijn grote rivieren per 1 februari 2025
  • Vanaf 2025 verplichte ZZS-emissiedatabase
  • Strengere regels intern salderen
  • Wist u dat?

Strengere eisen in vernieuwde PGS 15 nu van kracht


De vernieuwde PGS 15-richtlijn is vastgesteld en stelt aanzienlijk strengere eisen aan de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Bedrijven die hiermee te maken hebben, moeten rekening houden met hogere bouwkundige en organisatorische eisen. Zo is de minimale brandwerendheid van opslagvoorzieningen met meer dan 2.500 kg gevaarlijke stoffen verhoogd naar 60 minuten, inclusief de constructieve onderdelen zoals vloeren en daken.

Daarnaast zijn de afstandseisen aangescherpt: de minimale afstand tussen opslagvoorzieningen en andere gebouwen of perceelgrenzen is verhoogd van 10 naar 15 meter. Dit kan vooral in bestaande, dichtbebouwde situaties tot problemen leiden.

Ook de regels voor opslag op verdiepingen zijn strikter. Op de eerste verdieping mag nog maximaal 2.500 kg of liter worden opgeslagen, terwijl in kelders en hogere verdiepingen slechts 500 kg/liter toegestaan is. Voor gasflessen geldt een verbod op opslag in kelders en strengere afstandseisen bij buitenopslag.

De nieuwe eisen zijn opgenomen in versie 1.0 van PGS 15:2025 en inmiddels officieel aangewezen in de Omgevingsregeling. Daarmee zijn ze juridisch bindend en zullen ze bij inspecties als toetsingskader worden gebruikt. Brancheorganisaties uiten zorgen over de praktische uitvoerbaarheid en de kosten van aanpassingen, vooral bij bestaande opslaglocaties. Toch is het doel helder: risico’s beter beheersen en de veiligheid verder vergroten. Wilt u hier wat meer informatie over? Adviesbureau SAM kan u hier uiteraard mee helpen. U kunt ons contacteren via: info@sambv.nl of tel: 06-14445881

Wijziging Beleidslijn grote rivieren per 1 februari 2025

Vanaf 1 februari 2025 gelden er nieuwe regels voor activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Door klimaatverandering wordt het steeds belangrijker om ruimte te houden voor hoge waterstanden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom de Beleidslijn grote rivieren aangepast. De belangrijkste verandering: er is geen onderscheid meer tussen bergend en stroom voerend gebied. Voor het hele rivierbed gelden voortaan dezelfde regels. In gebieden die eerst als ‘bergend’ golden, wordt het uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen strenger: niet meer ‘ja, mits’, maar ‘nee, tenzij’.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat water veilig kan worden afgevoerd en dat toekomstige maatregelen voor waterveiligheid niet worden belemmerd. Begin 2026 worden ook andere regels aangepast, zoals het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en de Omgevingsregeling.

Om de overgang soepel te laten verlopen, zijn er overgangsregels opgenomen. Tijdens een consultatie eind 2024 werd breed steun uitgesproken voor meer duidelijkheid, al zijn er ook zorgen over de gevolgen voor particulieren en overheden. Op basis van de reacties zijn enkele aanpassingen gedaan. Wilt u hier wat meer informatie over? Adviesbureau SAM kan u hier uiteraard mee helpen. U kunt ons contacteren via: info@sambv.nl of tel: 06-14445881

Vanaf 2025 verplichte ZZS-emissiedatabase
Sinds 1 januari 2025 zijn bedrijven verplicht hun uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te rapporteren via de nieuwe ZZS-emissiedatabase. Dit geldt voor bedrijven die onder paragraaf 5.4.3 van het Bal vallen. De database zorgt voor standaardrapportage en geeft een landelijk overzicht van ZZS-emissies. Instanties kunnen de gegevens inzien en controleren. Op 28 januari organiseert het ministerie van IenW en het RIVM een Webinar voor betrokkenen.

belangrijke wijzigingen in het Omgevingsloket per 1 februari

Vanaf 1 februari 2025 veranderen er een aantal formulieren in het Omgevingsloket. Deze aanpassingen zijn het gevolg van nieuwe regels rond Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en strengere veiligheidseisen voor de opslag van vuurwerk.

Wat betekent dit voor u?

  • Bent u bezig met een aanvraag?
    Heeft u een formulier al gestart maar nog niet ingediend? Rond deze dan vóór 1 februari af. Wacht anders met invullen tot na deze datum, anders moet u mogelijk opnieuw beginnen.
  • Verwerkt u aanvragen?
    Als vergunningverlener ontvangt u vanaf februari gewijzigde informatie. Houd hier rekening mee bij uw beoordelingen.
  • Werkt u bij een klantcontactcentrum?
    Bereid u voor op vragen over deze wijzigingen rond de implementatiedatum.

Waarom veranderen de formulieren?

De aanpassingen zijn nodig vanwege:
✔ Een nieuw register voor ZZS
✔ Uitgebreidere informatieplichten voor bedrijven
✔ Nieuwe veiligheidsmaatregelen voor vuurwerkopslag

 Strengere regels intern salderen

De Raad van State heeft belangrijke uitspraken gedaan over intern salderen bij stikstof. Dit heeft directe gevolgen voor vergunningverlening.

Wat verandert er?

  • Intern salderen mag niet meer in de voortoets, alleen nog in de passende beoordeling
  • Strengere eisen aan referentiesituatie: alleen feitelijk gebruik telt
  • Additionaliteitsvereiste blijft van kracht

Gevolgen

  • Veel activiteiten hebben nu alsnog vergunning nodig
  • Overgangsregeling voor projecten 2020-2025 (deadline 2030)
  • PAS-vergunningen blijven geldig, maar geen dubbele saldering

Wat nu?
Check of uw project onder de nieuwe regels valt. Voor vragen kunt u contact opnemen via: info@sambv.nl of tel: 06-14445881

Wist u dat?

  • Stand van zaken Kader richtlijn water

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die op 22 december 2000 van kracht is geworden. De richtlijn heeft als doel om de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater in Europa te verbeteren en te waarborgen.

Op 26 maart vond in de Tweede Kamer het Commissiedebat (CD) Water plaats. Het debat ging vooral over de tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW). De deadline voor het behalen van de KRW-doelen is 2027, maar minister Madlener gaf aan dit niet te redden. De afgelopen jaren verbeterde de waterkwaliteit in Nederland aanzienlijk, maar het lukt niet om alle doelen te halen. Dit kan leiden tot juridische procedures vanuit de Europese Unie (EU). Daarom deed de minister de toezegging aan de Kamer dat hij een brief met een juridische analyse stuurt als Nederland de doelen niet haalt. Als Nederland hiervoor gegronde redenen kan geven, hoopt de minister dat de EU een uitzondering maakt. 

De waterschappen dienen investeringen te doen om te voldoen aan de de richtlijn. Wanneer een waterzuivering niet voldoet dan kan dit gevolgen hebben op een vergunningsaanvraag van een bedrijf die loost op die waterzuivering.

  • In de week van 14 april zal Adviesbureau SAM een delegatie uit Vietnam rondleiden in Nederland. De delegatie wordt geinfomreerd over de beleidsregels rondom energie transitie, de wijze van praktische implementatie van ISO 50001 (energiemanagement) en de manier waarop ESCO opereren in Nederland en welke mogelijkheden en belemmeringen hierbij bij komen kijken.
  • Er is een wijziging van de ISO14001-norm in voorbereiding. In de volgende nieuwsbrief zullen we u hierover nader berichten.

Wij zullen u blijven informeren via onze nieuwsbrieven en onze website www.sambv.nl. Wilt u uw naam van onze verzendlijst verwijderen, hebt u vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar info@sambv.nl