Uit een onlangs gepubliceerde kamerbrief blijkt dat slechts 44% van de verplichte bedrijven een informatieplichtrapportage hebben ingediend. Uit deze rapportages volgt dat er voor de betreffende locaties samen in totaal circa 1,5 miljoen maatregelen van toepassing zijn, waarvan circa 70% volledig, 8% gedeeltelijk en 22% (nog) niet is uitgevoerd. Met de inwerkingtreding van het stelsel van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de energiebesparingsplicht gesplitst in een verplichting tot het treffen van verduurzamingsmaatregelen voor activiteiten (bijvoorbeeld de vervanging van elektromotoren door efficiëntere exemplaren) en voor gebouwen (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie). Het voldoen aan de energiebesparingsplicht wordt dus ook gemeten voor zowel activiteiten als gebouwen. Van de locaties waarover gerapporteerd is, heeft, zo blijkt uit de ingediende rapportages, circa 36% volledig voldaan aan de energiebesparingsplicht voor activiteiten. Voor wat betreft de gebouwmaatregelen voldoet 15% van de locaties waarover gerapporteerd is volledig aan de plicht en moet circa 20% van deze locaties nog een kwart tot alle van de toepasselijke maatregelen uitvoeren.

Voor wat betreft de onderzoekspicht energiebesparing (bedrijven met een energiegebruik dat in enig kalenderjaar groter is dan 10.000.000 kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent), blijkt dat 45% van de bedrijven de verplichte rapportage heeft ingediend.

Voormalig minister Jetten noemt bovengenoemde getallen zorgelijk, zeker gezien de netcongestie waar Nederland tegenaan loopt. Jetten stelt in zijn kamerbrief dan ook voor om controles op de energiebesparingsplicht te gaan verscherpen en daarnaast ondernemers te gaan helpen door het inrichten van een energiebesparingsloket.