Voor verwerkers van plastic die gebruik maken van polymeren plastic producten geldt vanaf 2027 de landelijke verplichting om fossiele polymeren (van aardolie, aardgas en steenkool) voor een deel te vervangen door biogebaseerde en gerecyclede materialen. De verplichting loopt op tot 25% – 30% in 2030. De exacte hoogte van het percentage wordt in 2026 bekend gemaakt.  Dit heet de Nationale Circulaire Plastic Norm. De nationale circulaire plastics norm gaat gelden voor bedrijven die polymeren verwerken tot deel- of eindproducten die ze op de Nederlandse markt afzetten.

Vanaf dinsdag 18 juni 2024 is de aanvraagperiode voor de Tijdelijke subsidieregeling “Omschakeling naar verwerking circulaire plastics” geopend. Hiermee worden bedrijven gestimuleerd om meer gerecyclede content of biogebaseerde polymeren in hun producten te verwerken. De aanvraagperiode loopt tot 3 oktober 2024.

Op nationaal niveau wordt nog veel meer beleid ontwikkeld voor circulaire plastics. Adviesbureau SAM houdt u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.